Les alternatives econòmiques afloren al Guinardó

Els passats 16 i 17 de desembre de 2017 va tenir lloc la 1ª Fira de Sobirania Alimentaria, Consum Responsable i Economia Solidària d’Horta Guinardó a la Plaça Salvador Riera, a cinc minuts de l’Hospital de Sant Pau en ple cor del barri del Guinardó, davant del Casal d’Entitats Mas Guinardó.

Per primera vegada, mig miler de persones i una vintena d’entitats de l’Economia Solidària i el cooperativisme d’Horta Guinardó ens hem reunit durant un dia i mig a la via pública per visibilitzar-nos i reivindicar que una altra economia és possible i existeix també en els nostres barris. En aquesta ocasió hem comptat amb la participació d’iniciatives del Guinardó, el Baix Guinardó, la Teixonera, Can Baró, el Carmel i Horta.

Entre les participants estem molt contentes d’haver pogut comptar amb cooperatives del territori com la Cooperativa Cultural Rocaguinarda, Azimut360 scc, A Granel scc, Ordi Natura scc, DiomCoop o Tecomate (en constitució), els grups de consum autogestionats EcoRocaguinarda i Ridorta, la plataforma col·laborativa per a grups de consum Katuma, el grup de criança compartida MamaG, l’associació Tangencial organitzadors de la Fira FRICS, els horts comunitaris del Baix Guinardó i QuirHort de Can Baró, petits artesans com LlumdeNit (vidre), Terra&Love (ceràmica), Coriums (cuir) o Sanergètica (cosmètics naturals), el Club d’Escacs Peona i Peó, l’espai de creació literària revista La Rosita, l’animació sociocultural de Circ de Jocs, el teatre crític i pedagògic de Forn de Teatre Pa Tothom, l‘educació per a la diversitat i convivència de la CONFAVC, la cuina del Sindicat Popular de Venedors Ambulants i la Xarxa d’Economia Solidària com entitat col·laboradora i de suport. S’ha visibilitzat també projectes emblemàtics d’escala ciutat i país com COOP57 i Som Energia,

Si haguéssim de resumir la Fira en xifres podríem dir que la despesa total ha estat de l’ordre de cinc mil euros, dels quals Districte ha finançat el 60% mentre que el 40% restant ha estat autofinançat amb recursos i activitat pròpia. Un 29% s’ha dedicat a la contractació de serveis externs com ara missatgeria, assegurances, gestoria, disseny gràfic, producció del vídeo promocional o creació del blog «Aflorant Alternatives» entre d’altres, un 35% a la compra de materials, un 16% a activitats de lleure i animació cultural (música i teatre) i un 20% a personal propi. En aquesta ocasió hem necessitat 35 proveïdors, dels quals un 25% han estat de proximitat i un 49% de l’ECSS. Finalment cal posar en valor i agrair que aquesta Fira no hagués estat possible sense el treball voluntari d’una dotzena de persones i entitats del territori fortament compromeses amb l’Economia Solidària i el Consum Responsable. Estimem que el 90% de la feina necessària per fer realitat la Fira s’ha fet de manera voluntària.

Una de les fites que ens vam marcar va ser la coherència en la gestió ambiental de l’esdeveniment i els objectius de sobirania alimentària i sostenibilitat del planeta. Estem molt satisfetes dels resultats, ja que els residus generats en dos dies de Fira, el bar i dos dinars populars no van arribar a: ½ paperera de brossa orgànica, ¼ de vidre i ¼ de plàstic. Vam encarregar gots retornables elaborats amb materials reciclats i biodegradables a Ekomon. Els envasos de les begudes de vidre també eren retornables. No hi havia llaunes. Vam utilitzar el servei de préstec gratuït de vaixella reutilitzable que fa la Cooperativa Femarec, un projecte promogut per l’Ajuntament de BCN. Plats, coberts, tasses, safates, gerres, porrons… només cal anar-los a buscar, usar i retornar en capses d’embalatge de plàstic. Allà s’encarreguen de la neteja. Al retornar el got o la tassa de cafè es recuperava l’euro que s’havia donat en depòsit, així com al retornar el plat i la forquilla del dinar. Encara que sembli més feixuc aquest sistema de retorn del material, és molt eficient a l’hora de reduir residus i de fer pedagogia. Vam comptar amb la complicitat i el compromís de les persones que van assistir a la Fira, que van entendre i col·laborar de manera activa i entusiasta en la iniciativa per unes festes una mica més sostenibles.

Aquesta primera edició ha estat un tempteig i alhora una prova de foc tant per l’equip organitzador d’APASSOS com pel barri i els agents socials i veïnals implicats per activa i per passiva. Som conscients que encara cal molta pedagogia sobre la necessitat urgent i prioritària d’afrontar canvis profunds en el model econòmic dominant a totes les escales possibles, des dels hàbits de consum individuals i col·lectius, fins els sistemes d’organització del treball per a la producció, distribució i comercialització de bens i serveis, passant per la feminització de les relacions de poder i d’interdependència entre nosaltres i amb l’entorn. En aquesta ocasió un significatiu nombre de persones i entitats hem volgut posar-nos en valor de manera lúdica i festiva a la via pública i fer palès que a Horta Guinardó també afloren amb força les alternatives econòmiques. Us hi esperem a la propera edició!

Inicia Sesión con tu Usuario y Contraseña

¿Olvidó sus datos?