Gràcies a totes per fer possible la II Fira d’Economies Solidàries i Sobiranies Comunitàries d’Horta-Guinardó!

El passat 9 de juny es va celebrar la II Fira d’Economies Solidaries i Sobiranies Comunitàries d’Horta-Guinardó, una emotiva jornada que va acollir prop d’un miler de persones i on 26 iniciatives socioeconòmiques alternatives, transformadores i de proximitat es van donar la mà un any més.

Durant el dissabte 9 de juny de 2018, i per segon any consecutiu, va tenir lloc la II Fira d’Economies Solidaries i Sobiranes Comunitàries d’Horta-Guinardó al carrer Teodor Llorente 20, a la placa que hi ha davant del Casal de Joves Girapells, al barri del Guinardó.

En aquesta ocasió un miler de persones i 26 iniciatives i entitats socioeconòmiques alternatives, transformadores i de proximitat d’àmbit Ciutat i Districte, ens vam reunir per visibilitzar-nos a la via pública com alternatives locals al sistema capitalista patriarcal i per reivindicar, des dels nostres barris, la importància de les entitats, empreses i iniciatives comunitàries orientades als éssers humans i al medi ambient, en molts casos creades i promogudes per persones del barri per a cobrir necessitats locals. Per fer-la possible hem comptat, una vegada més, amb el suport de Districte d’Horta-Guinardó, de la XES i de Coòpolis, i amb les inestimables col·laboracions de l’Associació Tangencial-FRICS, del col·lectiu d’arquitectura NUSOS i del Casal de Joves Girapells que han estat l’equipament de referencia de la Fira.

Han participat iniciatives del Guinardó, el Baix Guinardó, la Teixonera i de Can Baró, amb visitants provinents també d’Horta, Montbau, Vallcarca i Nou Barris. Entre les paradistes comptàvem amb la XES, Som Energia i Som Mobilitat com a projectes emblemàtics d’àmbit ciutat, la Cooperativa Cultural Rocaguinarda, A Granel scc, Ordi Natura scc, Tecomate scc, el grup de consum agroecològic EcoRocaguinarda, els horts comunitaris del Baix Guinardó i l’aula ambiental Bosc d’en Turull de Vallcarca, el Club d’Escacs Peona i Peó, l’Associació per a la recuperació de la memòria històrica El Pou, Unirte Unarte amb el seu projecte cooperatiu de nova creació Dopamina scc, Positive Pattern, l’AVV Joan Maragall i la Coordinadora d’Entitats amb el model de barri, DJs pel Canvi, i artesanies i oficis locals com Llum de Nit (vidre), Terra&Love (ceràmica), Auria Joies (joieria) i la il·lustradora Montserrat Clotet.

En les xerrades i taules rodones hem comptat amb Katuma-CoopDevs, ASiA, XES i Som Energia parlant de sobiranies tecnològica, alimentaria, energètica i econòmica respectivament; el tercer Fòrum de Temps i Cures d’Horta-Guinardó promogut per Districte i dinamitzat per la Xixa Teatre; l’Hort d’en Valent del barri de Porta i Arran de Terra explicant les iniciatives Re-ruralitzem Nou Barris i Alimentem Collserola amb intervencions del QuirHort de Can Baró.

El migdia va estar amenitzat per la musica de DJs pel Canvi i una paella popular. Després de dinar, vam gaudir de l’espectacle “Sense Remitent” de la companyia de teatre jove de Forn de Teatre Pa’Tothom, on van denunciar les identificacions policials per perfil ètnic i les pràctiques il·legals de control identitari; del taller d’Unirte Unarte, una cooperativa en creació dedicada a la prevenció del deteriorament cognitiu i salut neurològica; i de la performance del Grupo de l’Hort de Girapells. I a la nit, vam comptar amb els espectacles poètic-musicals de la Companyia D-K Extra i Terrestre i Flor de Canela.

Pel que fa als números, d’un pressupost total de 5.710,00 €, un 52,54% ha estat finançat per l’Ajuntament de Barcelona, un 17,51% han estat recursos propis i un 29,95% s’han recollit de les aportacions al bar i la paella popular. Aquest cop el 100% dels productes alimentaris han estat de proximitat i mercat social, comptant amb els refrescos de Tecomate, els sucs i ganyips de Cal Valls i la cervesa artesana La Florestina de la Floresta. La Paella ha estat elaborada per un grup de cuiners activistes del barri. Com sempre, hem tingut molta cura en el desplegament de mesures per a reduir al màxim l’impacte ambiental de la Fira, comptant amb la vaixella biodegradable de Jassera, gots i envasos retornables i habilitant tres punts de recollida selectiva de deixalles.

Amb aquesta segona edició hem volgut posar l’èmfasi en tres temàtiques que juguen un paper central en l’aflorament i germinació d’alternatives socioeconòmiques als barris:

  • Iniciatives socioeconòmiques emancipadores que apoderen a persones i comunitats i contribueixen a construir sobiranies des dels barris i territoris, en la xerrada inaugural amb la participació d’ASiA, la XES, Som Energia i Katuma-CoopDevs;
  • L’economia de les cures i la gestió del temps com a vectors essencials per al sosteniment de les nostres vides i la cohesió de la comunitat, en el tercer Fòrum de Temps i Cures d’Horta-Guinardó;
  • L’agroecologia i la sobirania alimentaria aplicades a la construcció de mercat social i al cicle de producció, comercialització, distribució i consum, amb la presentació de Alimentem Collserola i Re-ruralitzem Nou Barris.

La 2a Fira d’Economies Solidaries i Economies Comunitàries d’Horta-Guinardó, ha estat una oportunitat per a enfortir les xarxes de suport entre projectes, compartir experiències, neguits, desitjos, expectatives i necessitats i posar en valor pràctiques socioeconòmiques que posen al centre la cooperació, l’ajuda mútua, la comunitat i les necessitats reals de les persones i l’entorn, per davant de la competitivitat, l’individualisme i el lucre. Poc a poc es van teixint complicitats, identificant oportunitats d’intercooperació, construint espais identitaris alternatius als tradicionals i posant les bases per a la creació d’una xarxa local d’ECSS.

Una vegada més, gràcies a totes pel vostre compromís i contribució en aflorar i germinar alternatives socioeconòmiques a Horta-Guinardó!

Inicia Sesión con tu Usuario y Contraseña

¿Olvidó sus datos?