Mercats de Pagesia: una petita gran revolució del consum.

Els bons hàbits alimentaris formen part de les nostres tradicions i cultura, i cada recepta que es perd o cada producte de la terra que es malbarata o es destina a l’especulació, malmet l’essència de la cultura gastronòmica mediterrània catalana que sens dubte és una dels més importants llegats que ens han deixat els nostres ancestres. En gran mesura “som el que mengem“.

Si observem l’evolució del sector alimentari en les darreres dècades, sense afany d’entrar en detalls, ens adonarem que alguna cosa no acaba de rutllar. Les grans superfícies han monopolitzat els canals de distribució i comercialització dels productes alimentaris, incidint directament en l’establiment dels preus. Si anem estirant el fil de la cadena de proveïment, descobrirem que les principals empreses de distribució participen o son participades d’empreses encara més grans vinculades a sectors primaris i que cotitzen en borsa. Aquestes empreses fan de l’alimentació industrial la seva “gallina d’ous d’or” i fan el que sigui per maximitzar i privatitzar els beneficis, i alhora minimitzar les pèrdues i socialitzar els impactes sòcio-ambientals.  D’aquesta manera aquests oligopolis alimentaris no només incideixen en el preu si no que també dissenyen l’oferta dels tipus de productes als que ens donen accés, aliments super-processats, transgènics, adulterats amb conservants, edulcorants i estabilitzants, i híper-plastificats que conformen bona part de la compra quotidiana de la immensa majoria de la població. És a dir incideixen sense adonar-nos en els nostres estils de vida. Dues generacions han bastat per capgirar els bons costums alimentaris i gastronòmics saludables.

Però no tot està perdut. Un creixent nombre de persones i iniciatives empenyen per posar-se en valor i re-apropiar-se de nou d’una cultura alimentaria saludable i de proximitat. Els grups de consum en son un bon exemple amb llarg recorregut, com també ho son el creixent nombre de petits comerços especialitzats en productes alimentaris saludables i de proximitat. Més recentment , i com a mesura àmpliament consensuada tant pel sector públic com privat per a promoure el canvi d’escala en l’accés a productes de mercat social, una xarxa de mercats de pagesia amb productes agro-ecològics de proximitat s’està conformant als barris de Barcelona. Sants, Fort Pienc, Horta, Eixample, Poblesec, Vallcarca i Guinardó ja participem d’aquesta iniciativa. La innovació dels  mercats de pagesia davant  d’altres formes d’auto-organització del consum passa per l’activació d’un canal de compra directe on la persona consumidora interactua directament amb el productor, preservant la llibertat d’elecció en quantitat i en varietat alhora que s’absorbeix un major nombre de demanda, i per tant es cobreixen necessitats a més persones en menys poc temps. Els mercats de pagès son també un punt de trobada de persones i entitats, un espai social re-apropiat de la via pública periòdicament per a la vida comunitària del barri.

Per tot plegat, quan parlem de mercats de pagesia a la ciutat, ens agrada dir que “en la tradició es troba la innovació, i amb la innovació es fa la revolució”. Per tant, si es tracta del model alimentari, podem concloure que “amb la tradició es fa la revolució”. T’hi sumes?

APASSOS organitzem, des del 17 de novembre de 2018, el Mercat de Pagesia del Guinardó, a la Plaça Maragall, totes les setmanes de 10:00 a 14:30. Consulta els productors i el calendari detallat i actualitzat en el següent enllaç:

Ets veïna del Guinardó i t’agradaria tornar a menjar fruites i verdures saboroses i saludables i productes de la terra a bon preu? No oblidis el carret de la compra o la cistella i no dubtis a apropar-te al Mercat de Pagesia del Guinardó, els primers i tercers dissabtes i segons i quarts divendres feiners del mes. Vos esperem!

Més informació al següent enllaç.

 

Inicia Sesión con tu Usuario y Contraseña

¿Olvidó sus datos?